Всяко поколение създава и пее своя песен. И всеки път тази песен е различна, но винаги хубава, винаги слънчева. Песента на децата от Троян се нарича "Усмивка".
   Децата и песента - две магически реалности!
   Когато малките вълшебници запеят, сякаш целият свят се усмихва, а душите ни се отварят за красота и добро, защото децата могат всичко...
   Първоначално с името „Пламъчета алени”, а по-късно „Усмивка” вокалната студия е създадена през 1975 г. от Атанаска Ненковска като училищна вокална група. Още през следващата година тя е вече състав на Профсъюзен дом на културата – Троян. Има свой оркестър и балетна формация. Няколко години по-късно е под егидата на Общинския детски комплекс, а от 1985 г. съставът е в Народно читалище "Наука".
   От 1995 г. ръководител на "Усмивка" е Светла Червенкова. Осъществена е приемственост, но е и запазена традицията да се избират мелодични, хубави  песни, които да се харесват и от публиката, и от самите изпълнители. В „Усмивка” вече има певци от различни възрасти, което предпоставя появата на различни формации -  детска формация "Усмивка, "Усмивка-тинейджъри" и Вокална формация "ЕОС", за да се роди Вокална студия "Усмивка".
   "Усмивка" е  участник в престижни национални фестивали и конкурси за детска забавна песен. Осъществява ползотворно сътрудничество с детската редакция на БНР, записи в БНТ, ТВ "7 дни". Прави своите успешни изяви в чужбина – турнета в Полша, Русия, Украйна, Кипър,  Турция. Много самостоятелни концерти  и участия.
   Деца от "Усмивка" поставят началото на детски църковен хор към храма "Света Петка” в гр. Троян.
   Успех за ВС "Усмивка" е и фактът, че  в учебника по музика за 5-ти клас на издателство ЕТ "Рива" (2006 г.)  съставът е представен с две песни от своя репертоар.
   Финалист е в националния етап на Детска Евровизия 2008 г. и печели Второ място.
   През 2005 година по повод 30-годишния юбилей –  за  присъствие в  културния живот на града и достойно представяне на Троян в национални и международни конкурси и фестивали ВС "Усмивка" е удостоена със "Златна значка – Троян" с решение на Общинския съвет - Троян.
   Стотици са песните, включени в репертоара. Повече от 500 деца преминават  през школата на "Усмивка".

Една усмихната песен. "Усмивката" на Троян.

Децата: Какво е за мен "Усмивка"?